Hormon ABC - Ösztrogén

hormon-abcAnnyit már tudsz, hogy a téma fontos Neked, de nem igazodsz el a sok szakszó, és tudományos meghatározás között? Akkor a HORMON ABC Neked is sogat segít majd! Íme, egy sokat emlegetett hormon, "az élet angyala a halál angyala", avagy az ösztrogén:

Ösztrogén jelentése: ösztro – nőstények termékeny életszakasza + gén: generálás, azaz létrehozás. Az ösztrogén az első számú női nem hormon.

3 féle ösztrogént különböztethetünk meg egymástól:

Ösztradiol E2: A petefészekben termelődik a pubertás kórtól a menopausáig – a legerőszakosabb mind közül. Tud rákot okozni.


Ösztron E1: csak és kizárólag menopausa után termelődik egészen halálunkig, csak a zsírsejtekben. Tud rákot okozni.

Ösztiol E3: az egyetlen ártatlan formája, amely csak terhesség alatt termelődik a placenta által.

Az ösztrogén felelős mellünk, csípőnk, méhnyálkahártyánk, szemérem szőrzetünk eloszlásáért, a petesejtjeink éréséért, a megtermékenyülés képességéért, a rugalmas bőrünkért, a hajunk lágyságáért valamint a ránk jellemző külső és belső tulajdonságaink nagy részéért.

Más hormonokkal harmonikusan együttműködve számottevően sok dologért felelős, ami minket, nőket, nővé tesz. A ciklus első felében van jelen dominánsan az 1-13 napig. A tüsző és a benne fejlődő petesejt érését szintén az ösztrogén koordinálja, épp úgy, mint a méhnyálkahártya mennyiségének, vastagságának a feladata is hozzá tartozik.

Feladata a sokszorozás, növelés, azaz a sejtburjánzás. Ez jól látható pl a mellek növekedésében, a méhnyálkahártya felépülésében, a méh várandóság alatti növekedésében vagy a hüvelyváladék bővebb termelődésében.

Tudtad, pl. hogy a sebgyógyulás gyorsabb ösztrogén jelenlétében?

A női nemi szerveken kívül sok más szövetre is hatással van ahol találhatók ösztrogén receptorok, mint pl. pajzsmirigy, szív, tüdő, idegrendszer, csontok, erek és nem utolsó sorban az agy. Szerepet játszik a növekedésben, a zsírok raktározásában valamint a nemi érdeklődés felkeltésében.

Ösztrogénhatással az emberi szervezeten kívül az állatok, gombák, növények, sőt ásványok /pl. kőolaj/, ipari előállítású, szintetikus vegyi anyagok is rendelkeznek (egy elég sokkoló lista itt...)

Utóbbiakat főként fogamzásgátló és más hormonális készítményekben alkalmazzák.
Menopauza időszakában az ösztradiol 50% csökkenést mutat körülbelül, a menzesz akadozik, majd kimarad, leáll az ovuláció és a fénykorunkba lévő ösztrogénunk felével és ovuláció hiányában 0 progeszteronnal, ha eddig sikerült volna megúsznunk, akkor most beléphetünk az ösztrogén dominancia világába. Ez az az állapot, mikor az ösztrogén túlsúlyba kerül a progeszteronhoz képest, ami őt korlátozni képes.

Ösztrogén nélkül nincs élet, azonban ha az egyensúly felborul, ha nincs ellensúlyozva, akkor képes az élet ellen dolgozni.

hormon-egyensuly-teszt

Kiváncsi vagy a saját hormonegyensúlyod aktuális állására? Töltsd ki ezt a tesztet — csak pár perc — és teljesen ingyen kapsz egy személyes kiértékelést!

Kérdésed van? Hívj a 06 30 942 0051-e vagy írj itt!