Hormon ABC - Progeszteron

postas Tudod, hogy mik a hormonok? Létfontosságú jelhordozó molekulák, melyek befolyásolni hivatottak sejtjeink működését, szabályozzák az életfolyamatainkat. Üzenetvivők, feladatközvetítők — mint egy jó postás.

A természetes hormonok legalábbis igen jó postások. A természetes hormon pl. "A"-ként indít el egy üzenetet, az pontosan, "A"-ként ér célba. Ezzel szemben a mesterségesnél az "A"-ként indított üzenet "K"-ként érkezik meg. Mint a népmeséknél, és általában a szájhagyomány útján terjedő dolgoknál, az eredeti információ mindig torzul, változik: a végeredmény nem ugyanaz!

Progeszteron

A szóösszetétel jelentése szerint pro:valamiért + gestacio: terhesség. Erre a hormonra sokáig úgy tekintettek, mintha „CSAK" a terhességért, annak megtartásáért lenne felelős. Ennél sokkal többről van szó, ugyanis a progeszteron „anyahormon": több más hormon belőle képződik!

Többek között a férfi nemi hormon (tesztoszteron), a stressz hormon (kortizol) és az ösztrogének. A női nemi szervekre gyakorolt hatásain túl a csont-, ideg-, ér- és immunrendszerre is hatással van. Szív és érvédő, vérnyomás szabályozó és testsúlycsökkentő hatású a zsírok mobilizálása révén. Részt vesz egyes nyomelemek szintszabályozásában, a szorongás, depresszió csökkentésében, a memória javításában, a csontállomány és a vér oxigénellátottságának növelésében.

Míg az ösztrogén a nemi érdeklődés felkeltéséért felelős, addig a progeszteron a tesztoszteronnal kézen fogva a nemi vágy fenntartásáért felel. Progeszteront minden ember (a férfiak is!), sőt, minden emlős termel. Másodlagos nemi hormonunk ugyanúgy, mint a férfiaknak, a külső nemi jelleget viszont nem a progeszteron határozza meg.

A petefészekben termelődik az ovuláció után visszamaradt sárgatestből, valamint a mellékvesénk is termeli kis mennyiségben, kb. 3-5%-ban. A várandóság 12. hete után a petefészek helyét átveszi a placenta, és gondoskodik a jócskán megnövekedett progeszteron mennyiség termeléséről.
Ahogy az ösztrogén a ciklus első felében a méhnyálkahártya mennyiségi felépítését kontrollálja, úgy a progeszteron a ciklus második felében annak minőségi átalakítását, azaz a megtermékenyült pete befogadására készíti elő a méhnyálkahártyát.

A progeszteron az egyetlen hormon ami képes egyensúlyban tartani az ösztrogént — és a tulajdonsága rendkívül értékes számunkra.

 

hormon-egyensuly-teszt

Kiváncsi vagy a saját hormonegyensúlyod aktuális állására? Töltsd ki ezt a tesztet — csak pár perc — és teljesen ingyen kapsz egy személyes kiértékelést!

Kérdésed van? Hívj a 06 30 942 0051-e vagy írj itt!